Gemeente Noordoostpolder
Cultureel Buitenfestival OORDsprong

Cultureel Buitenfestival OORDsprong

OORDsprong 16 juli 2022, Park West Emmeloord

Op zaterdag 16 juli wordt de vijftiende editie van cultureel buitenfestival Oord gehouden. Het festival in Park West begint om 14.00 uur en duurt tot middernacht. Het thema is terug naar de OORDsprong.

OORD is een gratis buitenfestival met muziek,dans, beeldende kunst, locatie- en straattheater, poëzie, multi-media en nog veel meer. OORD wil meer kleur, kunst en creativiteit in de polder creëren door een podium te bieden voor onder andere. lokale culturele initiatieven. OORD verbindt. Het festival wordt georganiseerd met oeverloze creatieve ideeën, mooie idealen, een enthousiaste dosis chaos, een beetje rebelsheid, en altijd met passie en veel plezier.

Oerol in de polder

OORD werd geboren in 2005. Organisatoren van het eerste uur Hans Kalkman en Marijke Demoet kwamen wandelend in het park op het idee om hier een soort van klein ‘Oerol in de polder’ te gaan initiëren. Een paar maanden later werd OORD voor het eerst gehouden, toen nog uit naam van Stichting Experimenteel Theater SPONK. Geheel akoestisch en off grid werd er zo’n 500 man publiek verwacht, maar kwamen er 3 à 4 duizend mensen op af.

Kortom, een groot succes! Er was natuurlijk op cultureel vlak ook nog niet veel te beleven in de polder. Stichting OORD werd opgericht en de jaren erna groeide OORD explosief tot een bezoekersaantal van wel 15.000 à 20.000 mensen. Mogelijk gemaakt door die prachtige en bijzondere club vrijwilligers hebben er vele (polder)bandjes en kunstenaars op de podia gestaan of het festivalgras onder de voeten gevoeld. Met vier muziekpodia, theater-, poëzie- en dansplekken, gezellige kraampjes en horeca, beeldende kunst en creatieve lowbudget versiering heeft het een ongedwongen karakter en een eigenwijze ziel.

Variabel

OORD is flexibel en variabel. Het staat niet vast maar buigt mee. Na 14 verschillende edities met hun geheel eigen thema, doet de organisatie dit jaar een stapje terug, meer naar de basis. Na twee jaar gedwongen stil te hebben gelegen, was het lang onzeker of het door kon gaan. En daardoor is er nu eigenlijk te weinig tijd, geld en mankracht. Maar dat is niets nieuws, en het daagt de organisatoren alleen maar uit.

‘Het roept, we willen weer los! Het thema sluit hierbij aan: terug naar de OORDsprong. We staan stil bij hoe OORD begon, maar ook bij de oorsprong van de polder zelf: het pionieren, het er zelf wat van maken, het rauwe doorpakken met een schep in de hand en de voeten in de klei. Hoe alles uit het niets leek te komen. Of was de polder er stiekem altijd al? Bij beide speelt het durven dromen en de liefde voor het maken en creëren een grote rol. Bij het begin van oord was er volop ruimte voor ideeën, er waren nog geen gebaande paden, geen jaarlijkse verwachting van het publiek. Wij willen hen en onszelf blijven verrassen en uitdagen, zodat er ruimte blijft voor inspiratie en verwondering. De oude thema’s komen hierbij terug, wie kent ze nog?’

Oproep & uitnodiging

De organisatie roept mensen op om mee te doen aan OORD. ‘Wij creëren PLEK voor creatieve collectieven. Voor makers. Voor verzinners en voor bouwers. Voor kunstzinnige zielen en creatieve ondernemers. Uit de Noordoostpolder, of van buiten de dijk of over de brug. Wij zijn op zoek naar (beeldend) kunstenaars, decor bouwers, poëzie deelnemers, dansers, bands, singer-songwriters, theaterbeesten, creatieve workshopgevers, straatmuzikanten, culturele standhouders, alternatieve catering, en wat nog meer bij OORD past. Samen maken we het mooi!’

Vrijwilligers

OORD kan niet bestaan zonder de hulp van vele enthousiaste vrijwilligers. Het festival roept mensen op om mee te helpen de wereld een klein stukje mooier te maken, ook al is het maar voor één dag in het jaar. Er zijn verschillende taken, voor iedereen is er wel een taak die bij haar of hem past. ‘De vrijwilligersgroep is als vanouds één grote lieve familie en het best bewaarde geheim willen we voor één keer met je delen: alleen voor ons is het een meerdaags festival’, klinkt het uitnodigend.

Deelnemers en vrijwilligers kunnen zich melden via de website