Emmeloord
OORD gaat door – OORD gaat in natura

OORD gaat door – OORD gaat in natura

Op zaterdag 22 juli wordt voor de zestiende keer het gratis cultureel buitenfestival OORD gehouden met als thema “in natura”. OORD is al zestien jaargangen lang een weerspiegeling van de polder: de creatieve hoek, de bandjes, DIY-artiesten, kunstenaars, poëten, theatermakers, standhouders; etc. Ook sociaal-maatschappelijke organisaties van de Noordoostpolder zijn aanwezig. Bij OORD ontmoet je, OORD verbindt.

OORD gaat door

Het was maanden onduidelijk of OORD wel door kon gaan. Gratis toegankelijke festivals zitten in zwaar weer, dat weet inmiddels iedereen. In subsidies zitten we niet breed. Het personeelstekort geldt ook voor vrijwilligers. En het handhavingsbeleid wordt zo streng dat daar extra kosten en mankracht aan verbonden zit, gevolgen daarvan kunnen zo desastreus zijn dat steeds minder organisaties nog het risico durven te nemen. Meer preventief wantrouwen, een over één kam geschoren subsidieplafond en een grotere angst voor aansprakelijkheid bij beleidsmakers maken onze wereld anders dan pakweg tien jaar geleden, toen de wijkagent nog vrolijk door ons mooie Park West kon wandelen en constateerde dat zijn aanwezigheid onnodig was, op wat leuke ontmoetingen na dan.

Maar toch gaan we door. OORD heeft eigenlijk nooit gekund. Als je alle ontelbare uren die erin zitten probeert te tellen, kan het niet. Als je uitrekent wat het kost per bezoeker zal dat menig ambtenaar verbazen, want dat kan toch niet? Maar we zijn creatief op vele vlakken, OORD is eigenwijs en rebels. OORD heeft karakter. Als zoveel mensen het willen, gaan we door. Met jullie hulp.

Afgelopen editie, toen het eigenlijk ook niet kon, besloten we het klein te houden. Minder groot dan het publiek van ons gewend was. Viel dat op? Het park was vol. Kunst, muziek, kraampjes, bezoekers, plezier, kleur, enthousiasme. Er werd geknutseld, geschilderd, gezongen, gedanst, ontmoet, en met plezier en passie gewerkt door vele vrijwilligers. Samen maken we OORD.

Thema

Vorig jaar hebben we -figuurlijk- de polder blootgelegd, zijn we terug naar de OORDsprong gegaan. Dit jaar is het thema ‘In Natura’. Het daagt uit in andere middelen te denken dan geld, digitale credits, likes en volgers. Het haalt ons van de digitale scherm(pjes) terug naar het echte leven, in de wijde wereld. Terug de natuur in, geïnspireerd door ons prachtige park. En hoe gaat iemand in z’n vrije tijd vaak de natuur in? Met een tentje, een goed boek en wat lekkers te eten en te drinken: even tot rust komen en resetten. Of juist actief en uitdagend: volop in beweging, inspiratie opdoen, cultuursnuiven. Het kan allemaal dit jaar op OORD: neem gerust je picknickkleed of campingstoeltje mee! Wij dagen de artiesten uit om zichzelf te laten zien in hun puurste vorm, op te gaan in hun omgeving. Ook OORD geeft zich bloot als organisatie, we hebben misschien wat tekorten aan mankracht, tijd en geld, maar we hebben ook lef, inspiratie, energie, verwondering, dromen en heel veel ervaring met het vinden van gepaste oplossingen. In ons park is dat allemaal te vinden, we nemen jullie graag mee op expeditie!

Op OORD komt dit jaar weer net als vorig jaar één groot muziekpodium: de Kom blijft weer als vanouds. Een podium met bandjes, het gras vol picknickleedjes, rondrennende kinderen, kletsende mensen, hapjes en drankjes. Dat regelen wij. De rest van het festivalgras mag ingevuld worden door jullie, het publiek. Uiteraard met onze OORDse aanreikingen. Aan de andere zijde van het park zijn er weer pop-up podia met kleinere acts zoals singer-songwriting, poëzie, literatuur, (dans)theater, er is beeldende kunst op het water en natuurlijk valt er van alles te ontdekken en rond te scharrelen. Daar is ook plek voor lokale talenten, een laagdrempelige manier om mee te doen aan het grootste gratis festival van de polder.

Oproep

Om jullie hulp alvast in te schakelen willen we alvast de volgende OORDroepjes doen:

  • Wil je meehelpen om OORD neer te zetten? Of gewoon eens contact maken met een groep lieve mensen die OORD ook zo leuk en belangrijk vinden? Meld je aan als vrijwilliger!
  • Voor een kunstproject zoeken we oude tentjes. Het is bijna vakantie en je was eigenlijk toch al toe aan een nieuwe? Binnentent kapot? Lek? Scheur? Tentstokken krom? Haringen verbogen? Doek vergeeld? Dode insecten erin? Maakt niet uit, stuur ons een berichtje. Heel erg bedankt!
  • Deelnemers gezocht! We zoeken (semi-) akoestische acts, (dans)theater, poëzie, beeldende kunst, multimedia, mixed-art, etc. Meld je aan als deelnemer.
  • Ideeën gezocht! Wilde ideeën hebben we altijd genoeg, maar er kan altijd nog meer bij. Blinddaten voor muzikanten? Kleien op de kinderhoek? Een poëzie lint? Workshop neusfluit? Cabaret voor mensen met faalangst? Wij zijn benieuwd wat de kijker/lezer thuis verzint! Stuur een berichtje!
  • Wij roepen iedereen onder de 18 op om geen alcohol te drinken op het terrein want de gemeente heeft zich voorgenomen zeer streng te handhaven. Zorg dat we geen boete krijgen, want dan kunnen we dankzij jou volgend jaar geen OORD meer houden. En mocht je boven de 18 zijn: in ruil voor een geldige identificatie krijg je een polsbandje waarmee je mag drinken. Lees de vernieuwde huisregels!

OORD is een buitengewoon succesvol burgerinitiatief gemaakt in de polder. Van, voor en door iedereen. Laten we dat samen behouden. Tot OORD!

Op zaterdag 22 juli is iedereen weer uitgenodigd in Park West. Meer info volgt snel.

#OORD  #natura

Buitenfestival OORD wordt met veel liefde bereid
Buitenfestival OORD wordt met veel liefde bereid