Gemeente Noordoostpolder
Een klein eiland, een grote geschiedenis

Een klein eiland, een grote geschiedenis

Nieuw boek van schrijfster Eva Vriend over Schokland; ‘Het eiland van Anna

“Een klein eiland, een grote geschiedenis. Niemand had dit verhaal beter kunnen vertellen dan Eva Vriend. Een fantastisch boek”

Eva Vriend bracht in een vlot leesbaar boek ‘Het eiland van Anna’ de geschiedenis van deze bijzondere plek tot leven. Het hele interview met schrijfster Eva Vriend is te horen in Discover even more from De Historische BoekenCast.

Het is dit jaar 165 jaar geleden dat het eiland Schokland werd ontruimd. Onder dwang van de overheid moesten de ongeveer zevenhonderd bewoners hun kleine huisjes afbreken, om elders letterlijk een nieuw bestaan op te bouwen. Schrijfster Eva Vriend, uit Emmeloord, ontdekte dat nakomelingen van deze mensen zich dikwijls nog sterk verbonden voelen met het eiland, dat inmiddels alweer ruim tachtig jaar geleden is opgeslokt door de Noordoostpolder.

Eva Vriend schreef eerder over de voormalige Zuiderzee en over het nieuwe land, dat deels in de plek kwam van het water. Zo’n drie jaar geleden besloot ze zich te richten op het verhaal van Schokland. ,,Tijdens het vooronderzoek was ik te gast bij een Schokker nazaat, in een nieuwbouwwoning in Nijmegen. We spraken over de ontruiming van 1859 en toen zei hij fel: ‘Maar Schokland is sindsdien nooit meer overstroomd.’ Toen besefte ik hoezeer dit verhaal nog leeft.”