Emmeloord
De Verlichte Boerderijenroute Noordoostpolder

De Verlichte Boerderijenroute Noordoostpolder

De Verlichte Boerderijenroute Noordoostpolder

9 | 10 | 11 en 16 | 17 | 18 december 2022

De Noordoostpolder ademt het boerenleven. De boerderijen zijn er bijna niet te tellen, zoveel zijn het er. Maar een aantal ervan is in december echt niet te missen, want dan is er weer de Verlichte Boerderijenroute, waarbij diverse boerderijen door het buitengebied van de Noordoostpolder prachtig worden verlicht. En niet alleen boerderijen. Ook landbouwmachines, kunstwerken en andere objecten staan in de spotlight. Via een speciaal uitgezette route zie je ze allemaal. Een sfeervol uitje op een donkere decemberavond.

Elke twee jaar kun je in de Noordoostpolder de Verlichte Boerderijenroute rijden. Tijdens dit uitje voor jong en oud wordt een deel van de polder letterlijk in het licht gezet. Dit jaar vindt de zesde editie van de afwisselende lichtroute plaats. Deze gaat langs Emmeloord, Marknesse en Luttelgeest. Door het rijden van de route maak je op een unieke manier kennis met het buitengebied van de Noordoostpolder, in het noorden van Flevoland. Ontdek de diversiteit van de polder en leer meer over de geschiedenis en de hedendaagse ontwikkelingen.

De autoroute is ongeveer 40 kilometer lang en bestaat uit 100 verlichte boerderijen, landbouwmachines, bomen en andere bijzondere objecten. De lichtroute wordt ondersteund door een audiotour. Tijdens het rijden krijg je aan de hand van audiofragmenten meer te weten over de omgeving en de boerenbedrijven. De focus ligt hierbij op historisch perspectief en visie op de toekomst.

Op diverse plekken op de route kun je uitstappen om één van de vele bedrijven in het buitengebied te bezoeken. Denk hierbij aan een veebedrijf, plantenkwekerij of bloembollenbedrijf. Ook zijn er bedrijven te bezoeken vanuit de auto: met een heuse boerderij-drive-thru kan er gereden worden over landpaden, diverse erven en door een koeien- en schapenschuur. Bij Hoogweg Paprikakwekerijen in Luttelgeest wordt een beleving locatie gerealiseerd, hier is de mogelijkheid elkaar te ontmoeten en meer te zien en te leren over agrarische bedrijven in de Noordoostpolder.

Tijdens de route zal aandacht worden gegeven aan het jubileumjaar van de Noordoostpolder: 60 jaar gemeente, 80 jaar nieuw land. In de audiotour en op de belevingslocatie zal aan de hand c van dit thema vooruit gekeken worden naar de komende 20 jaar. Hoe zal het buitengebied van de Noordoostpolder er dan uitzien en wat betekent dit voor de betrokkenen?